Free friday - good food

1 comment

What better way to take care of oneself on a free friday than with good and yummy food? As long as I can still stand up straight (although I do have to rest my belly on the kitchen top while cooking, haha!) I really enjoy making healty lunches, snacks and dinner. Today: beans and white cabbage salade with stuffed tomatos and roasted apple bits.

The tomatos are a recipe from cookbook Plenty but the salade and the apple bits came form my own immagination. Here are the recipes:

Apple bits
Cut an apple in slices. Put them on an oven tray and sprinkle with a little but of curry powder.
Slide the tray in the oven and bake them for about 30 minutes at 170C / 330F

Cabbage and beans salad
Boil a big hand full of green beans and the same amount of peas (I used peas and beans from the freezer) in a pan with water for 5 minutes. Drain them and put the beans and peas in a large bowl.
Cut a 1/4 white cabbage in thin strips and add it to the beans and peas. Add a small hand of unsalted mixed nuts.
For the dressing:
mix three tablespoons of olive oil with 2 tablespoons of some sort of nut butter (this could be peanut butter or hazelnut-raisin butter, whatever you like) and 1 tablespoon of honey. Add pepper and salt to your tast and mix the dressing with the veggies.

Easy right? Enjoy!

----------

Wat is er beter dan goed voor jezelf zorgen op een 'free friday' dan met lekker eten? Zo lang ik nog rechtop kan staan (alhoewel ik tegenwoordig mijn buik op het aanrecht moet laten leunen terwijl ik kook, haha!) maak ik graag gezonde lunches, snacks en dinertjes. Vandaag: witte kool en bonen salade, gevulde tomaten en appelstukjes.

De tomaten komen uit het kookboek Plenty maar de salade en appelstukjes zijn mijn eigen bedenksel. Hier de recepten:

Appel stukjes
Snij een appel in schijfjes. Leg ze op een bakplaat of in een ovenschaal en strooi er een beetje kerrie poeder over. Zet de plaat/ schaal in de oven en bak de appeltjes ongeveer 30 minuten op 170C.

Witte kool en bonen salade
Kook een flinke handvol sperziebonen en dezelfde hoeveelheid tuinerwtjes 5 minuten in een pan met water (ik gebruik diepvries groenten). Giet ze af en doe de bonen en erwtjes in een grote schaal.
Snij 1/4 witte kool in dunne reepjes en voeg ze aan de bonen en erwtjes toe. Voeg ook een kleine hand gemengde ongezouten noten toe.
Voor de dressing:
Meng drie eetlepels olijfolie met 2 eetl. notenpasta (bijv pindakaas of hazelnoot-rozijnenpasta, wat je lekker vindt) en 1 eetl. honing. Voeg zout en peper toe naar smaak en mix de dressing met de groenten.

Makkelijk toch? Eet smakelijk!





1 comment:

  1. hmmmm, good food=happy heis:-)!
    Het ziet er lekker uit, yum!

    ReplyDelete

all content on this blog © Kim Welling unless stated otherwise. Powered by Blogger.